Exposicions a Barcelona

Entrada compartida per Associació Fotogràfica Flash Gelida

La companya Joana Colomé ens fa el comentari de dues exposicions que els darrers dies ha anat a visitar.

La primera d’elles és “Dones de l’Afganistan”, al Palau Robert.

Exposició Sagado i Dones Afganistan 006

Fotografies de Gervasio Sanchez i textos de Mónica Bernabé Les fotos són grans, maques i ben fetes, però sobretot són impactants. “La violència contra les dones a l’Afganistan és endèmica i estructural . Aquesta situació és alimentada per la guerra, la impunitat generalitzada del país, la falta d’educació, la instrumentalització de la religió i les lleis masclistes”. L’exposició és un projecte de l’Associació pels Drets Humans a l’Afganistan(ASDHA), que incideix en les causes i les conseqüències d’aquesta violència, més enllà de judicis de valor simplistes basats en clixés, com ara l’ús del burca o del vel islàmic. En opinió de la Joana, “sembla mentida vist des d’aquí que les dones es puguin veure sotmeses a tanta injustícia. Freqüentment les fan casar molt joves, sobre els 16 anys i a lo millor amb homes 30 anys més grans que elles i ja casats amb una altre dona. Quan és queden vídues les fan casar amb un altre home que al familiar de torn li vagi bé. Allà les dones mai són lliures, sempre depenen d’un home: el pare, el marit…

Hi ha un apartat que explica que moltes d’elles es droguen no sé ben be perquè. El pitjor és que és un país on per la part de les dones hi ha més suïcidis , suposo que és la millor sortida a la desgraciada situació que han de viure . Penso que val la pena veure-la , torno a dir-ho, sembla mentida que això passi en ple segle XXI, i cal prendre’n consciència, encara que penso que hi podem fer poca cosa.

La segona exposició és la de SEBASTIÂO SALGADO, que porta per nom “GENESIS”

He anat a veure a Caixa Fòrum aquesta exposició que a tots els amants de la bona fotografia us recomano fermament.

Sebastiâo Salgado ha estat viatjant durant vuit anys i en trenta-dos viatges a llocs i a indrets remotes, ha localitzat paisatges terrestres i marítims,  ecosistemes i comunitats humanes que s’ han mantingut intactes, i diu que no podem continuar contaminant el sol,  l’aigua i l’aire, i que hauríem de reparar el dany que hem fet. Resultat: més de dues-centes fotografies en blanc i negre, unes de molt grans i altres de més petites, que són testimoniatge d’una llarga coexistència entre l’ home i la natura i una oda a un món que hem de protegir.

Aquestes fotografies són espectaculars,  precioses, molt ben trobades. Hi ha de tot, hi ha entre altres diversos animals (albatros viatgers, pingüins, foques, elefants, lleons posats en roques, iguanes, etc).

Dels paisatges hi ha cascades, bancs de sorra, dunes grans i altres immenses, icebergs , baobabs molt especials, cactus de lava i tot fet de manera espectacular.  També hi ha fotografies d’ètnies i tribus amb homes molt ben buscats, altres amb grans plats al llavis, dones també molt ben trobades preparant-se per fer una dansa i moltes més coses .

Penso que és una exposició que als seguidors de la bona fotografia no us decebrà.

Joana Colomé

Exposició Sagado i Dones Afganistan 007

Exposició Sagado i Dones Afganistan 009

Exposició Sagado i Dones Afganistan 010

 

Publicat dins de General